Introducció.
És voluntat de totes les societats que formen el CCR difondre el suport vital a Catalunya. Per aquest motiu, i per tal que aquesta difusió sigui homogènia i de qualitat, el CCR va acordar seguir els principis docents de l’European Resuscitation Council (ERC), societat que lidera la investigació, el maneig i l’ensenyament en tot allò referent a l’aturada cardíaca a Europa.
Actualment el CCR disposa de més de 2.000 instructors en suport vital (SV) en les diverses modalitats:
- Suport Vital Bàsic i Desfibril·lació Externa Automatitzada en adult i en pediatria (SVB+DEA, SVBP) (Amb certificació ERC)
- Suport Vital Immediat i Avançat en adult i en pediatria (SVI, SVA, SVIP i SVAP) (Amb certificació ERC)
- Suport Vital Immediat per a Tècnics d’Emergències Sanitàries (SVI-TES)
- Suport Vital Avançat en Trauma (SVAT)
Un dels objectius del CCR és la formació d’instructors en suport vital per realitzar activitats docents allà on es consideri que sigui necessari a partir del nombre d’instructors actuals i d’acord amb les necessitats de formació que es van detectant o sol·licitant en el territori o per part d’entitats docents.
Els cursos de formadors, en els seus diversos nivells, tenen una estructura i requisits diferents. Deixant a banda els cursos d’instructors de SVAT i el d’instructors SVI-TES; en l’actualitat hi ha dues modalitats:
- Curs d’instructor de SVB+DEA (Basic Instructor Course – BIC)
- Curs d’instructor de SVI/SVIP i SVA/SVAP i ETC (Generic Instructor Course – GIC)
I. Requisits generals per ser Instructor en Suport Vital del CCR.
- Ser soci de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears (academia.cat/fes-ten-soci) directament o a través de les seves Filials i, en el cas que l’interessat ho consideri oportú- d’alguna de les societats que formen el CCR: SC Medicina intensiva, SC d’Anestèsia i Reanimació, SC de Cardiologia, SC Medicina d’Urgències i Emergències, SC Pediatria, SC Medicina familiar i comunitària. Per ser soci de l’Acadèmia cal escollir alguna de les seves modalitats. El CCR podrà excloure d’aquesta adscripció altres col·lectius no sanitaris que tinguin un tracte especial mitjançant conveni.
- Per als cursos de nivell immediat o avançat adult o pediàtric, es recomana tenir una activitat docent i professional relacionada amb les situacions de risc vital en cas del SVA/SVAP, o de contacte amb pacients que poden empitjorar en el cas de l’SVI/SVIP.
II. Requisits específics per ser Candidat a Instructor en Suport Vital del CCR.
- Disposar del certificat vigent del curs inicial (proveïdor) reconegut per l’ERC en SVB/SVBP, i en el cas de certificats SVI/SVIP/SVA/SVAP/ETC cal que siguin també ERC i assolit la qualificació de Potencial Instructor (IP).
- Un cop aprovat el curs d’instructor s’obté el certificat de Candidat a Instructor. Posteriorment cal participar com a instructor tutoritzat en dos cursos de la mateixa categoria que el seu certificat. Aquestes pràctiques han de ser certificades mitjançant la documentació de l’instructor i ratificades pel Director del Curs a la web del CCR (Coneix) i ERC (Cosy).
(Nota: pel que fa al personal no sanitari que sigui instructor de SVB, aquesta certificació com instructor no substitueix la obligatorietat de seva inscripció al registre de l’àrea privada de centres del Departament de Salut)
A. Convalidació:
Els certificats d’altres entitats formadores del CERCP o d’altres entitats seran convalidats directament si aquestes entitats han introduït al candidat (o a l’Instructor) a la llista de candidats a Instructor o Instructors de l’ERC. Aquest punt es comprovarà en el COSY (pàgina oficial de l’ERC).
En el cas dels candidats, informaran a la secretaria de la finalització de les tutories avaluades favorablement pel director.
B. Certificat d’Instructors:
Els requisits per mantenir la categoria dels certificats son:
- L’instructor ha de participar en un mínim de dos cursos cada 3 anys, per a cadascuna de les disciplines per a les que està capacitat (SVB, SVA,…).
- Cada instructor serà avaluat pel Director del curs cada sis anys (Cosy “instructor + avaluació”)
- Cada instructor ha d’assistir un cop cada 3 anys a un Dia de l’Instructor
III. Funcions dels formadors en SV.
- Els instructors:
- Imparteixen les classes teòriques i pràctiques dels cursos de
- Els directors:
- Són els responsables de l’organització, desenvolupament i certificació i gestió administrativa dels cursos de SV d’acord amb els criteris de qualitat establerts pel CCR
- Són els responsables de la certificació dels alumnes que han superat un curs
- Són els responsables de l’actuació dels instructors i de la qualitat dels cursos
- Com també són instructors poden impartir cursos
- Podran ser tutors de cursos un cop adquirida aquesta condició
Amb aquesta normativa el CCR/ERC assegura un nombre d’instructors en SV amb formació homogènia, un circuit que facilita la gestió de cursos i les certificacions, unes pautes que garanteixin la qualitat formativa i un sistema de formació amb continguts i metodologia estandarditzades.