El mes de setembre de 2003 es va signar un acord entre les Societats científiques d’Anestèsia, de Cardiologia, de Medicina Intensiva i crítica, de Medicina Familiar i Comunitària, d’Urgències i Emergències i de Pediatria que pertanyen a l’Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, pel qual es va constituir el Consell Català de Ressuscitació (CCR).
El CCR sorgeix amb la voluntat de ser una organització oberta a la societat, multidisciplinar pel que fa a les especialitats mèdiques i transversal quant als col·lectius professionals. Vol ser capaç d’aglutinar, d’impulsar i de col·laborar amb totes les entitats i professionals, l’àmbit d’actuació dels quals estigui total o parcialment vinculat al suport vital.
La seva finalitat, doncs, és promoure, coordinar i estandarditzar les activitats formatives, de recerca, de difusió i de bones pràctiques en suport vital i ressuscitació cardiopulmonar arreu de Catalunya. Aquesta activitat, d’incidència directa en la promoció i prevenció de la salut, es desenvolupa seguint les directrius de l’European Ressuscitation Council, organisme al qual el CCR està vinculat.
QUÈ FEM?
- Formació de formadors. D’acord amb les necessitats d’instructors d’una zona determinada o de determinades estructures docents de col·lectius el CCR convoca, organitza i gestiona els cursos de formadors en les diverses categories del Suport Vital. A tal efecte estableix una normativa on es regulen els criteris per ser candidat a instructors. Així mateix te cura de l’actualització dels mateixos en els canvis de guies de l’ERC.
- Documentació. El CCR ha efectuat la traducció al català del Manual de Ressuscitació Cardiopulmonar amb Desfibril·lació Externa Automàtica (1ª i 2ª Edició), del Manual de Suport Vital Immediat (1ª i 2ª Edició), del Resum executiu de les Guies 2010 i dels Pòsters de l’ERC. Ha col·laborat en la traducció castellana del Manual de Soporte Vital Avanzado.
- Grups de treball. Per tal d’aprofundir i tractar els continguts dels cursos el CCR ha organitzat 5 grups de treball a l’entorn del suport Vital. Aquests grups estableixen els continguts docents dels diversos cursos i la documentació per a la seva gestió així com els continguts de les avaluacions. Un dels grups de treball es centra en els aspectes de coneixement i recerca.
- Control de qüalitat dels cursos. A través de les auditories i del seguiment de cursos i de l’activitat dels instructors.
- Participació en organs de representació i participació. El CCR és membre de la Junta de Govern de l’Acadèmia. És membre nat del Consejo Español de Ressucitación Cardiopulmonar (CERCP) formant part de grups de treball del CERP i de l’ERC. Assessora respecte de l’activitat formadora al Departament de Salut (Pla de Malalties cardiovasculars) i l’Institut d’Estudis de la Salut. Te establerts convenis de col·laboració o acords amb diverses entitats (Institut Català de la Salut, Sistema d’Emergències Mèdiques, Creu Roja de Catalunya, etc.). Així mateix estableix convenis amb empreses i i centres que volen efectuar docència en suport vital, incorporant-les com empreses col·laboradores del CCR.
- Realitza la memòria anual que es presentada al Consell.
Documents adjunts CONSELL CATALÀ DE RESSUSCITACIÓ:
Documents adjunts CONSELL CATALÀ DE RESSUSCITACIÓ: